Vijandige ontvangst voor plannen eengemaakte EU-telecommarkt

De Eurocommissaris voor de Digitale Agenda presenteert vandaag haar definitieve plannen voor een eengemaakte Europese telecommarkt, die onder meer komaf moeten maken met roamingkosten binnen de EU en voor snellere mobiele en vaste verbindingen zal zorgen.

Andere hoofdpunten uit het hervormingspakket zijn betere coördinatie bij het toewijzen van spectrumruimte, consumentenbescherming, wegnemen van handelsbarrières tussen lidstaten, standaardisering van netwerktoegang en netneutraliteit.

Het nieuwe pakket zal niet zorgen dat roamingkosten meteen verdwijnen. Kroes wil vanaf 2014 dat roamingkosten voor inkomende gesprekken zijn verdwenen, waarbij andere premiumkosten voor data, sms en uitgaande gesprekken voorlopig op het huidige niveau blijven.

Netneutraliteit heet hangijzer

Kroes wil in haar nieuwe telecomplan verbieden dat internetproviders concurrerende diensten zullen blokkeren of afremmen, zoals Skype of WhatsApp.

Tegelijk wil ze het mogelijk maken dat ISP’s consumenten en contentaanbieders extra kunnen aanrekenen voor meer snelheid en het gebruik van bepaalde diensten. Grote Europese spelers zouden bovendien onderlinge deals kunnen sluiten, zolang die afspraken “de kwaliteit van internettoegang niet aanzienlijk hinderen.”

Dit laatste onderdeel van het plan krijgt nu al stevige kritiek binnen en buiten Brussel. Het voortrekken van klanten bij het doorgeven van internetdiensten zou morrelen aan netneutraliteit, het principe dat alle data op gelijke wijze moet worden behandeld.

Telecomconsultant Innocenzo Genna gaf zondag in een blogpost een praktisch voorbeeld van de mogelijke gevolgen van deze passage:

“Een ISP als T-Mobile zou kunnen besluiten dat internettoegang verschillende prijzen zal hebben voor zijn klanten, afhankelijk van de diensten die ze willen gebruiken. Het zou bijvoorbeeld kunnen afdwingen dat onder verschillende muziekstreamingdiensten voor slechts één de toegang gratis is, terwijl je bij de andere diensten voor connectiviteit moet betalen”, aldus Genna.

Bron: zdnet.be