Eerste Belgische 3D-printshop voor consumenten opent in Brussel

In de Brusselse deelgemeente St. Gillis opent eind september de eerste Belgische 3D-printwinkel die mikt op doorsnee consumenten. Modell’o Print, dat op 27 september officieel zijn deuren opent, zal online en in de winkel geprinte 3D-objecten verkopen, maar wil vooral ook een plek zijn waar klanten hun eigen ideeën vorm kunnen geven.

“De winkel is bedoeld voor mensen met kennis van de materie, zoals architecten en industrieel ontwerpers”, zegt eigenaar Thomas Baldi. “Maar het is ook de bedoeling dat mensen hun eigen objecten ter plaatse kunnen laten ontwerpen en afdrukken”, aldus de eigenaar, die van huis uit architect is.

3D-printen is bij productontwerpers en architecten al meer ingeburgerd en wordt voornamelijk gebruikt voor ‘prototyping’, waarbij in korte tijd conceptversies van blauwdrukken kunnen worden afgedrukt. Zij gebruiken daarbij gespecialiseerde 3D-software die meestal te ingewikkeld is voor de doorsnee gebruiker.

Modell’O Print heeft verschillende 3D-printers voor kleine tot zwaardere klussen, waaronder twee modellen van Makerbot (Replicator Dual en 2X), een Cube X Dual van 3D Systems en een groter model van de Nederlandse standup Ultimaker voor meer experimentele afdrukken.

Miniatuurversie van jezelf
Naast printen kunnen klanten ook inscannen, waarbij het mogelijk is om naast objecten ook personen in te scannen. Met het resultaat kunnen bijvoorbeeld bustes of miniatuurversies worden afgedrukt.


De Makerbot Replicator 2X, een van de gebruikte 3D-printers bij Modell’o Print.
Baldi zegt dat hij met Modell’o Print ook wil strijden tegen het gepland falen van producten. “We kunnen alle onderdelen opnieuw uitvinden, of ze nu onbeschikbaar of onvindbaar zijn”, aldus Baldi. “Onze creaties zijn beperkt tot de verbeeldingskracht van onze klanten.”

Ondanks die mooie woorden zijn er wel degelijk beperkingen aan wat je kunt laten afdrukken met een 3D-printer. De genoemde modellen werken met plasticsoorten en kunnen geen materiaalsoorten combineren tijdens het productieproces. De grondstoffen zijn daarnaast duur en de afmeting van voorwerpen is aan stevige beperkingen gebonden.

3D-printen in België breekt langzaam door
Met het ontvangen van klanten in de winkel is Modell’O Print de eerste in zijn soort in België. Toch neemt 3D-printen al langer een vlucht in België, zij het meer achter de schermen.

Internetbedrijf Hubs timmert al langer met succes aan de weg in verschillende Belgische steden, maar dat is meer een collectief van eigenaren die tegen betaling hun 3D-printer ter beschikking stellen voor het afdrukken van ontwerpen.


Bron: Modell’o Print
Daarnaast zijn in verschillende Belgische steden technische ateliers te vinden, zoals Fablab in Brussel enTimelab in Gent, waar je een 3D-printer kunt huren en worshops kunt volgen.

Ook de Leuvense pionier Materealise biedt al veel langer een online dienst aan waar klanten hun ontwerpen kunnen laten afdrukken, maar bij zijn winkel in Brussel is het alleen mogelijk om vooraf ontworpen objecten te kopen van bekende designers.

Winkelketen Staples kondigde eind 2012 aan dat het 3D-printen in de winkel mogelijk zou gaan maken, maar een fikse reorganisatie die alle zes Belgische winkelvestigingen tot sluiting dwong, trok een streep door de rekening.