Bill Gates: ‘Ctrl-alt-delete was een vergissing’

 AFP

Als u dit artikel leest op een Windows-computer dan is de kans groot dat u zich hebt aangemeld via de drievingercombinatie ctrl-alt-delete. Maar dat had ook eenvoudiger gekund, gaf Bill Gates tijdens een evenement op Harvard toe. ‘Ctrl-alt-delete was een vergissing’, stelde hij.

Bill Gates sprak op Harvard over de beginjaren van Microsoft en de keuzes die toen zijn gemaakt. Interviewer David Rubenstein stelde al snel een prangende vraag: ‘Waarom heb ik drie vingers nodig als ik mijn computer wil opzetten?’ Het antwoord van Gates dat daarop volgde werd op luid applaus en gelach onthaald. ‘Dat was een vergissing, we hadden dat inderdaad met één knop kunnen doen’, stelde het boegbeeld van Microsoft.

Het was IBM-designer Davis Bradley die de gehate drievingercombinatie bedacht, om te voorkomen dat het beginscherm kon worden overgenomen door hackers én zodat programmeurs een computer eenvoudig konden resetten. Een ‘soft reboot’, in tegenstelling tot de ‘harde reboot’ waarbij je enkele seconden de startknop dient in te drukken. Maar de IBM-programmeurs weigerden één knop op het toetsenbord te maken die de combinatie kon vervangen, verklaarde Gates.

Bradley verklaarde een paar jaar geleden al dat hij nooit de bedoeling had een icoon te ontwerpen. ‘Ik snap niet waarom Gates mijn idee heeft geïmplementeerd in Microsoft’, klonk het toen.

Bron: hln.be